
Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional
Cod SMIS 2014+ 123621
3150 Lacuri eutrofe naturale cu vegetație de Magnopotamion sau Hydrocharition


Răspândirea în România
Este frecvent răspândit în zonele de câmpie și colinare din România (Câmpia Munteniei, Câmpia Vestică Timiș-Bega) și în lunca și Delta Dunării.
În Delta Dunării este prezent în complexurile lacustre Somova-Parcheș, Șontea-Fortuna, Gorgova-Uzlina, Roșu-Puiu.

Descriere
Vegetația caracteristică acestui tip de habitat se dezvoltă în bazine acvatice stătătoare sau lin curgătoare, cu apă permanentă, lacuri, bălți, canale, japșe (vegetația suportă bine și perioade secetoase). Subtratul de înrădăcinare este format din depozite aluviale, nisipuri, argile, luturi, cu depuneri sau suspensii de material organic. Este un habitat acvatic cu ape puternic eutrofizate, suprasaturate în nutrienți, cu reacție chimică ușor alcalină a apei, cu o descompunere activă a resturilor organice, apă adesea tulbure, uneori cu miros neplăcut.
În alianța Hydrocharition, vegetația este edificată de specii natante sau înrădăcinate precum Lemna minor, L. minuta, L. trisulca, Spirodela polyrhiza, Wolffia arrhiza, care alcătuiesc covoare dense și continue, de un verde luminos la suprafața apei, dar și Hydrocharis morsus-ranae, Stratiotes aloides, Utricularia australis, U. Vulgaris, Aldrovanda vesiculosa și ferigi precum Azolla filiculoides, Salvinia natans și Marsilea quadrifolia. Alianța Magnopotamion are în componență comunități vegetale reprezentate de specii ale genului Potamogeton: Potamogeton lucens, P. perfoliatus, P. crispus, P. nodosus. Adesea, comunitățile de plante care edifică acest tip de habitat se întrepătrund și conferă un aspect mozaicat unei anumite zone.
Habitatul deține și o importantă funcție în reglarea inundațiilor râurilor mari de la câmpie și ale Dunării. În urma îndiguirilor, suprafețele ocupate de acestea s-au redus semnificativ, fapt ce a determinat și reducerea consistentă a unor populații de păsări care se hrăneau în aceste locuri.
Dintre speciile adventive cel mai frecvent a fost constatată prezența speciei Elodea nuttallii.

Ce face acest proiect pentru Habitatul Lacuri eutrofe naturale cu vegetație de Magnopotamion sau Hydrocharition
Suprafața propusă pe care se implementează măsurile de reabilitare/refacere pentru Habitat 3150 (Lacuri eutrofe naturale cu vegetație de Magnopotamion sau Hydrocharition) este de 20 ha. S-au realizat analize de teren din punct de vedere biochimic, chimic, biologic și de substrat (temperatura, transparența, turbiditate, clorofila, pH, oxigen dizolvat, curentul de curgere a apei și compoziția de specii) în vederea transplantării taxonilor juvenili din asociații reprezentative: Najadetum minoris Ubrizsy 1941; Zannichellietum pedicellatae Nordh. 1954 em. Pott 1992; Marsilleaetum quadrifoliae (natantis) Burescu 2003. S-au introdus speciile Hippuris vulgaris, Nymphaea alba, Najas minor, Zannichellia pedicellata, Potamogeton compressus, P. nodosus, P. pectinatus în zonele noi identificate și se ține sub observație trimestrială evoluția acestora. Se întocmesc hărți de distribuție cu măsuri specifice de conservare pentru speciile transplantate și suprafețele reabilitate.