
Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional
Cod SMIS 2014+ 123621
3160 Lacuri și iazuri distrofice naturale


Descriere
Acest tip de habitat Natura 2000 este reprezentat de lacurile și iazurile naturale din Delta Dunării, cu apă brună datorită turbei și acizilor humici, în general pe soluri turboase în mlaștini. pH-ul este adesea scăzut, de la 3 până la 6. Comunitățile de plante aparțin ord. Utricularietalia: (Gafta & Mountford 2008)
De asemenea, este prezent în bazine acvatice cu ape stătătoare sau slab curgătoare. Stratul natant se dezvoltă în ape puțin profunde (0,5-2 m), cu conținut redus de substanțe nutritive și reacție neutră sau adesea alcalină (pH = 7,5-8). Stratul natant este însoțit frecvent de speciile alianței Lemnion minoris. Stratul submers este format din Myriophyllum verticillatum, Ceratophyllum demersum, Potamogeton crispus, P. pectinatus, acesta din urmă dezvoltându-se bine acolo unde oxigenarea este deficitară. (Doniță et al. 2005).
Rolul ecologic al lacurilor și iazurilor distrofice naturale este semnificativ, reprezentând loc de hrănire, adăpost și reproducere pentru un număr important de specii de pești, păsări și nevertebrate, contribuind și la atenuarea inundațiilor.
Valoarea conservativă a acestui habitat este ridicată și este potențată de valoarea peisagistică deosebită, mai ales în comunitățile cu nuferi albi și galbeni.
Răspândirea în România
Întâlnit în regiunea de câmpie, cu ape stătătoare până în arealul colinar de joasă altitudine, în Moldova, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Delta Dunării.
Larg răspândit în lacurile, gârlele, canalele, brațele, japșele de pe teritoriul Deltei Dunării: Complexurile lacustre Somova-Parcheș, Șontea-Fortuna, Gorgova-Uzlina, Roșu-Puiu și Matița-Merhei.
Ce face acest proiect pentru Habitatul 3160 Lacuri și iazuri distrofice naturale
În cadrul proiectului se reabilitează habitatul 3160 Lacuri și iazuri distrofice naturale (Nymphaeetum albae Vollmar 1947; Nymphaeetum albo-candidae (Hejny 1950) Passarge 1957 subas. nymphaeetosum candidae Stefan et al. 1997; Sparganietum minimi Schaaf 1925; Trapo-Nymphoidetum Oberd. 1957) prin refacerea zonelor naturale specifice și reintroducerea speciilor acvatice în zone reecologizate din RBDD pe o suprafață de 10 ha. Datele obținute vor face obiectul unui raport de monitorizare ce va cuprinde hărți de distribuție și măsurile specifice de conservare a speciilor din cadrul habitatului vizat.