
Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional
Cod SMIS 2014+ 123621
Capul șarpelui Echium russicum J.F. Gmel.


Habitat
Habitate Natura 2000: 6210-Pajiști xerofile seminaturale și facies cu tufărișuri pe substrate calcaroase; 6240*-Pajiști stepice subpanonice; 62C0*-Stepe ponto sarmatice
Ce face acest proiect pentru Capul șarpelui - Echium russicum J.F. Gmel.
După dezvoltarea plantulelor (obținute ex-situ din semințe) se realizează plantări progresive pornind de la 50% până la 100% din ghivecele cu indivizi dezvoltați, în zonele noi "in situ", identificate în RBDD pentru a diminua riscurile unei distrugeri neprevăzute cum ar fi fenomene climatice extreme. După reintroducere se vor monta panouri/indicatoare de semnalizare. Zonele vizate sunt situate în Grindul Letea pe o suprafață de 100 mp.
Informațiile obținute și baza de date vor fi prezentate într-un Raport de monitorizare ce va cuprinde și măsuri de conservare, care se vor stabili pentru fiecare zonă refăcută pentru a asigura pe termen lung conservarea speciei.
Descriere
Specie anuală-bienală, de 0,3-0,9 m înălțime, cu rădăcină pivotantă, tulpină erectă, cilindrică, acoperită atât cu peri rigizi, setiformi, albi, tuberculați la bază, cât și cu peri scurți și moi. Frunzele bazale linear-lanceolate formează o rozetă. Frunzele tulpinale sunt linear-lanceolate, atenuate într-un pețiol scurt, acute, cele inferioare sunt lungi de 7-10 cm, late de 5-10 cm, cele superioare descrescente. Inflorescența este cilindrică, de 25-30 cm lungime, formată din numeroase cincine scurte și îndesuite, bracteate. Florile sunt de culoare roșu-închis, scurt pedicelate. Laciniile caliciului sunt linear-lanceolate, acuminate, acoperite cu peri lungi, setiformi. Corola este tubuloasă (slab infundibuliformă), de 12-17 mm lungime, ușor curbată și bilabiată, cu 5 lobi, tubul corolei fiind de minimum două ori mai lung decât caliciul. Staminele 5, cu filamente roșietice, mult exserte din corolă. Stilul este lung, pubescent, de asemenea exsert, cu stigmat subcapitat. Nuculele sunt oblic ovoidale, trigonale, cu mici protuberanțe, cu baza plană, vârf acut, de 2-3 mm lungime.
Distribuție
Generală: Europa Centrală și de Sud-Est
Europa: Albania, Austria, Bulgaria, Cehia, Slovenia, Ungaria, Polonia, România
Răspândirea în România
Zonele în care s-au semnalat populații cu Echium russicum sunt: cheile Turzii, colinele Elanului, Comana, Dealurile Clujului-Est, Dunele de nisip de la Hanu Conachi, Murfatlar, Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău, Munții Măcinului, Pădurea Breana Roșcani, Pădurea Hagieni, Valea lui David, Zau de Câmpie și altele.
