Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional

Cod SMIS 2014+ 123621

Habitatul 1210 Vegetație anuală de-a lungul liniei țărmului

Distribuție

Habitatul 1210 are o distribuție largă la nivelul Uniunii Europene, a fost identificat pe coastele Mediteraneene în partea de sud a Europei, în zona de nord pe coastele Suediei și Finlandei.

Răspândirea în România

Acest tip de habitat este prezent doar în ROSCI0065 Delta Dunării. Este răspândit mai frecvent de-a lungul liniei țărmului Mării Negre, sub directa influență a valurilor, cu dezvoltare sinuoasă în zona de nord, la Sulina și în zona de sud la Corbu și Vadu. Izolat habitatul mai poate fi identificat: la nord, pe insula Musura, între Câșla Vădanei și Capul Buival (Sf. Gheorghe); pe insula Sacalin și la Ciotic. Habitatul nu a mai fost identificat la nord de Câșla Vădanei, zona Perișor, Periteașca și Gura Portiței.

Descriere

Habitatul este reprezentat de comunități vegetale cu specii anuale sau anuale și perene, ocupând depozitele de material grosier adus de curenții marini (ai Mării Negre). Speciile caracteristice se dezvoltă pe detritus de nisip marin și sfărâmături de cochilii. Este un habitat vulnerabil datorită suprafețelor reduse și a pășunatului. Are în componență un număr ridicat de specii ruderale și invazive; degradare datorată deșeurilor rezultate în urma activităților antropice. Extinderea activităților/construcțiilor turistice. Îmbunătățirea măsurilor de control în ceea ce privește pășunatul în zonele strict protejate; menținerea unui pășunat moderat în celelalte zone; acțiuni mecanice de eliminare a speciilor lemnoase și a speciilor invazive. Speciile invazive Xanthium italicum, Amorpha fruticosa, Erigeron canadensis și Cuscuta campestris au fost frecvent identificate în habitat, în zona Sulina.

Ce face acest proiect pentru Habitatul 1210 Vegetație anuală de-a lungul liniei țărmului

În zonele identificate cu habitatul 1210 cu structura medie sau parțial degradată, cu perspective moderate și potențial de refacere cu efort mediu, s-au realizat acțiuni de transplantare a speciilor edificatoare (semințe, indivizi juvenili), corelate cu aplicarea, în principal, a unor măsuri specifice de management (de ex. interzicere pășunat, includerea în zona strict protejată, control mai frecvent în teren) și a unor măsuri de control - eliminare a speciilor invazive. Aceste acțiuni sunt necesare în direcția în care presiunile antropice pot fi eliminate sau ținute sub control și se pot evita presiuni antropice viitoare (de ex. pășunat, turism, urbanizare). Suprafețele reabilitate ale asociațiilor vegetale din cadrul habitatelor 1210 - 2 ha din teritoriul R.B.D.D., în zonele plajelor Corbu și Vadu.

Acțiunile de reabilitare vor fi semnalizate prin panouri /indicatoare cu informații legate de investiție, importanța zonei, măsurile și reglementările în vigoare. Pentru întărirea capacității administrative a ARBDD se realizează instruirea unor agenți ecologi-rangeri de teren (cu o prezență mai frecventă în aceste habitate) care să aibă cunoștințe ample despre habitatele litorale și speciile caracteristice, în vederea monitorizării acestora.