
Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional
Cod SMIS 2014+ 123621
Habitatul 2160 - Dune cu Hippophaë rhamnoides


Ce face acest proiect pentru Habitatul 2160 - Dune cu Hippophaë rhamnoides
În zonele în care habitatul 2160 are structura mediu sau parțial degradată, cu perspective moderate și potențial de refacere cu efort mediu, s-au realizat acțiuni de transplantare a speciilor edificatoare (semințe, indivizi juvenili), corelate cu aplicarea, în principal, a unor măsuri specifice de management (de ex. interzicere pășunat, includerea în zona strict protejată, control mai frecvent în teren) și a unor măsuri de control - eliminare a speciilor invazive. Aceste acțiuni sunt necesare în direcția în care presiunile antropice pot fi eliminate sau ținute sub control și se pot evita presiuni antropice viitoare (de ex. pășunat, turism, urbanizare). Suprafețele reabilitate ale asociațiilor vegetale din cadrul habitatelor 2160 – 1 ha din teritoriul R.B.D.D..
După acțiunile de reabilitare se vor monta panouri / indicatoare de semnalizare cu informații legate de investiție, importanța zonei, măsurile și reglementările în vigoare.
Descriere
Habitatul 2160 este întâlnit cu precădere pe coastele Atlanticului și ale Mării Negre. Acest tip de habitat este prezent doar în ROSCI0065 Delta Dunării și ROSCI0039 Ciuperceni-Desa. Habitatul este prezent pe suprafețe restrânse în Delta Dunării, pe dune nisipoase maritime în curs de fixare. Vegetația este edificată de formațiuni de cătină albă ce constituie un stadiu premergător colonizării forestiere în depresiuni interdunale, atât uscate cât și umede (Gafta & Mountford 2008). Solurile sunt reprezentate de nisipuri în curs de fixare, deficitare în umiditate (Doniță et al. 2005). Habitatul este vulnerabil datorită suprafețelor reduse; apariția speciilor de plante care au un spectru ecologic mare, cauzată de suprapășunat în habitatele învecinate. Recoltarea necontrolată a fructelor, ruperea ramurilor arbuștilor de cătină albă. Prezența speciilor invazive lemnoase (Elaeagnus angustifolia) sau colonizatoare (Tamarix ramosissima) în acest tip de habitat duce la înlocuirea speciei caracteristice Hippophaë rhamnoides. Îmbunătățirea măsurilor de control în ceea ce privește pășunatul în zonele învecinate acestui habitat; monitorizarea gradului de acoperire și reprezentativitate a habitatului. În zonele protejate, acolo unde există habitatul, este necesară aplicarea unor acțiuni mecanice de eliminare a speciilor; eliminarea speciilor lemnoase invazive sau colonizatoare Elaeagnus angustifolia și Tamarix ramosissima.
Distribuție
Este întâlnit cu precădere pe coastele Atlanticului și ale Mării Negre, în toate zonele este considerat habitat vulnerabil.
Răspândirea în România
Se găsește inclusiv în bioregiunea pontică conform Monitorului Oficial al României, partea I, nr. 98 bis/7.02.2008.
La nivel național are distribuție în Oltenia-sud vestul județului Dolj și Dobrogea-Delta Dunării și este prezent în siturile Natura 2000 ROSCI0065 și ROSCI0039 Ciuperceni-Desa.
În Delta Dunării a fost citat astfel: Sulina, Sf. Gheorghe, Letea, Caraorman, Sfiștofca, Grindul Chituc, Grindul Periteașca.