Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional

Cod SMIS 2014+ 123621

Limbariță Caldesia parnassifolia (L.) Parl.

Distribuție

Generală: Europa, Asia, Africa, Australia de Nord.

Europa: Germania, Italia, Polonia, România

Răspândirea în România

Județul Dolj: Desa, Ciupercenii Vechi

Specia nu este identificată în situri Natura 2000. Citările mai vechi din literatură necesită confirmări.

Ce face acest proiect pentru limbariță - Caldesia parnassifolia (L.) Parl.

După cum arată cercetările efectuate de la începutul proiectului și investigațiile în alte situri naturale protejate din România, această specie este dispărută de pe teritoriul țării noastre.

Zonele principale vizate pentru introducerea Caldesia parnassifolia sunt situate în Complexul lacustru Șontea-Fortuna pe o suprafață de 50 mp.

Informațiile obținute și baza de date vor fi prezentate într-un Raport de monitorizare ce va cuprinde și măsuri de conservare, care se vor stabili pentru fiecare zonă refăcută pentru a asigura pe termen lung conservarea speciei.

Descriere

Plantă erbacee, înaltă de 10-100 cm, cu rizom scurt, înrădăcinată în mâlul apei. Frunzele bazale, lung pețiolate, la vârf de regulă obtuze, întregi, 5-13 nervate, cu nervurile inferioare foarte adânc curbate. Frunzele sunt adânc cordat-ovate, ceea ce reprezintă caracter de diferențiere față de genul Alisma. Inflorescența este erectă, de obicei mai lungă decât lamina frunzelor, formată din 3(4) verticile florale. Florile sunt lung pedicelate, caliciul pe tip 3, cu sepale de 3-5 mm, petale albe, lat ovate sau subrotunde, lungi de 5-7mm. Fructul este o polinuculă, cu 8-15 nucule asimetrice, cu 3 nervuri dorsale proeminente, cu endocarp lemnos. Perioada de înflorire: iulie-septembrie.

Habitat

3150 Lacuri eutrofe naturale cu vegetație de tip Magnopotamion sau Hydrocharition