
Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional
Cod SMIS 2014+ 123621
Rizeafcă - Alosa tanaica (Grimm 1901)

Descriere
Corp puternic comprimat lateral. Spini branhiali 67-91. Pe laturi, după opercul, 1-5 pete negre, a căror simetrie nu se păstrează pe ambele laturi ale corpului. Spinii branhiali mai lungi decât lamele branhiale.
Distribuția
Alosa tanaica (Grimm 1901) - rizeafca - este o specie răspândită în Marea Neagră și Caspică, de unde urcă nu prea mult pe fluvii dar poate intra și în ghiolurile/lacurile/bălțile/canalele adiacente.

Habitat
Specie eurihalină anadromă, care migrează pentru reproducere din mare în ape dulci curgătoare sau stagnante dulci și salmastre. Iernează în mare și se apropie de țărm primăvara devreme, când apa are temperatura de cca. 6ºC.
Maturitatea sexuală se instalează la vârsta de 2-3 ani. Perioada de reproducere durează din aprilie până în iunie, la temperatura apei de 14-15ºC. Prolificitatea este de 20-40.000 icre, care sunt depuse în mai multe porții, în zone cu fund nisipos, mâlos sau cu vegetație, la adâncimea de 1,5-2 m. Retragerea adulților și puietului în mare are loc mai târziu decât scrumbia, toamna târziu până în noiembrie.
Importanța
În aria RBDD, în Dunăre se pescuiește prin aceleași metode ca și scrumbia de Dunăre și în multe cazuri este capturată în amestec cu aceasta, însă în cantități mult mai mici. Din acest considerent nu este evidențiată ca specie distinctă în captură. Majoritatea capturilor se realizează la gurile Dunării și în Marea Neagră, la talienele instalate pentru șprot și hamsie.
În ultimii 20 de ani nu au mai fost observate capturi reprezentative la rizeafcă, deoarece ori nu se mai pescuiește (mai ales la Marea Neagră) ori uneltele legale actuale nu mai capturează specia, decât foarte rar. Ca atare specia nu face obiectul studiului de față ca specie distinctă, ci în amestec în termenul generic de Scrumbii.