
Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional
Cod SMIS 2014+ 123621
Trifoi cu patru foi/ trifoiaș de baltă Marsilea quadrifolia L.
Descriere
Prezintă rizom cu rădăcini fixatoare și frunze sterile lung-pețiolate, 4-foliate, ± natante; foliolele sunt obovat-cuneate, cu margine întreagă, glabre. Pe pedicelii secundari de la baza pețiolului foliar se formează sorocarpii, eliptici și turtiți lateral, alipit-păroși, apoi glabri, așezați orizontal și prevăzuți cu 2 dințișori scurți.
Distribuție
Generală: Europa, Asia, America de Nord;
Europa: Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Italia, Polonia, Rusia etc.
Specia Marsilea quadrifolia este strict protejată prin Convenția de la Berna, implementată la nivel național prin Legea 13/1993, menționată în Anexa II Directiva Habitate 92/43/EEC, implementată prin O.U.G. 57/2007 anexele 3 și 4A precum și prin rețeaua Natura 2000 (cod 1428), menționată în formularul standard al sitului ROSCI0065 Delta Dunării, fiind considerată specie rară. În lista roșie RBDD (elaborată în anul 2000) specia este considerată ca fiind vulnerabilă.
Răspândirea în România
Cu toate că, în România, specia este conservată în diferite tipuri de arii protejate (doar 11 arii protejate în bioregiunile Continental, Panonic și Stepic) la nivel local, regional și național populația este în scădere rapidă din punct de vedere numeric și al suprafețelor ocupate din cauza presiunilor antropice (dezvoltare turistică, agricultură, suprapășunat). În România specia a fost semnalată pe Brațul Măcin, Călimani-Gurghiu, Comana, Coridorul Jiului, Defileul Mureșului, Lunca Timișului, Porțile de Fier, Râul Prut și în alte zone.
Una dintre cele mai importante arii protejate din România, Rezervația Biosferei Delta Dunării, a găzduit până în 2007 trei populații mari, și anume: în zona bazinului mic din localitatea Sulina, în zona cimitirului din localitatea Sf. Gheorghe și alta în zona Canalului Rusca. Aceasta din urma a dispărut din cauza fertilizării terenurilor agricole din vecinătate. În urma unei acțiuni de transplantare a speciei, începând cu anul 2002, Marsilea quadrifolia se dezvoltă într-o populație stabilă (câteva sute de indivizi) și în vecinătatea stațiunii de cercetare a INCDDD de la Maliuc (Mila 26).
Habitat
Habitat Natura 2000: 3150 Lacuri eutrofe naturale cu vegetație de Magnopotamion sau Hydrocharition
Unde vegetează în lacuri, ape stagnante și mlaștini de la șes. Substratul variază de la mâl argilos, cu puțin adaos de nisip fin, până la pietriș, acoperit pe alocuri cu un strat subțire argilos. Valoarea pH-ului solului se află în domeniul acid. Specia preferă în general stațiuni bogat luminate sau semi-umbrite.
Cenologie: As. Spirodelo-Salvinietum natantis (R 2203), As. Hydrocharitetum morsus-ranae (R 2205), As. Nymphoidetum peltatae (All. 1922) Bellot 1951 subas. marsileaetosum Sanda et al. 1999 (Syntax. syn.: as. Nymphoideto peltatae-Marsileaetum quadrifoliae, Ștefan et al., 1997); As. Spirodelo-Salvinietum natantis (R 2203); as. Hydrocharitetum morsus-ranae (R 2205); Al. Hydrocharition; al. Nanocyperion.
Ce face acest proiect pentru trifoiașul de baltă- Marsilea quadrifolia L.
Au fost identificați și recoltați indivizi juvenili din specia Marsilea quadrifolia în vederea transplantării acestora în alte zone similare din punct de vedere ecologic din RBDD. Sunt vizate 2 zone noi + 3 existente pentru Marsilea quadrifolia – supraf. ocupata 100 mp (canal Litcov; canal Madgearu în vecinătatea satului Letea). După transplantare se vor monta panouri / indicatoare de semnalizare.
Informațiile obținute și baza de date vor fi prezentate într-un Raport de monitorizare ce va cuprinde și măsuri de conservare, care se vor stabili pentru fiecare zonă refăcută pentru a asigura pe termen lung conservarea speciei.